Maalevitys

Kustannustehokasta ja joustavaa

Maalevitys on kustannustehokas ja joustava menetelmä metsien lannoitukseen. Suoritamme maalevitykset yleensä keskiraskaalla metsäkoneella. Tietokoneohjatut levittimet mahdollistavat huippuluokkaisen levitystasaisuuden.

Tuhkalannoitteiden maalevitys suoritetaan saman talven aikana hakatuille kohteille, jolloin jäätyneet ajourat voidaan käyttää hyödyksi parhaalla mahdollisella tavalla. Kohteiden suunnittelu on ensiarvoisen tärkeää ja ajoitus hakkuiden kanssa vaatii yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Kangasmailla kasvatuslannoitukset sijoittuvat kesäaikaan, parhaimmillaan levitykset alkavat jo toukokuussa ja jatkuvat aina elo-syyskuulle asti. Kasvatuslannoituksissa maalevitys soveltuu parhaiten mäntyvaltaisille kohteille, joissa ajourat ovat alle 5 vuotta vanhoja ja maapohjat ovat kestäviä. Koneen kyytiin mahtuu kerralla 5-7 ha lannoitteet, joten hakkuun ajouria ei yleensä tarvitse ajaa kuin kerran läpi.

Kustannustehokkuuden kannalta järkevän maalevitystyömaan minimikoko on 5 hehtaaria ja lannoitettavien kuvioiden tulee sijaita alle kilometrin ajomatkan päässä varastopaikalta. Hinnaltaan edullisinta lannoitus on kuitenkin toteuttaa yli 30 ha yhtenäisillä työkohteilla.